Kısırlık Tedavisi
İnfertilite / Kısırlık nedir ?
En az 1 yıl içerisinde, herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın düzenli şekilde haftada 2-3 kere girilen cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesi infertilite yani kısırlık olarak adlandırılmaktadır. Hiç gebelik oluşmaması ya da daha önceden gebelik yaşayan birinde tekrar gebe kalamaması şeklinde olabilir. Kısırlık birçok faktöre bağlı olabilir. Hem erkek hem de kadına , ya da her ikisine ait faktörler kısırlık nedeni olabilir. İntertilite oranı tüm toplumlarda aynı oranlarda gözlenmektedir. Tüm çiftlerin %15 inde bu problem mevcuttur. İnfertilite nedeni % 40 erkek ya da %40 kadın nedenlidir. Çiftlerin %15 inde hiçbir neden bulunamamaktadır.
20-30 yaş aralığında gebelik için 1 yıl beklenebilir. 1. yılın sonunda gebelik oranı %85 tir. Eğer beklenirse bu oran 2. yılın sonunda %92 ye çıkar. Kadında yaş ilerledikçe doğurganlık şansı azalır. 35 yaş üzeri 6 ay içinde gebe kalınamazsa ilgili uzmana başvurmak uygun olacaktır.
İnfertilite üzerinde yaşın etkisi varmıdır ?
Evet. Her kadın belli sayıda yumurta ile hayata başlar. Yaş ilerledikçe yumurta sayısı azalır. 30 yaşından sonra azalan doğurganlık, 37 yaşında hızla azalmaya başlar. Yaş kadınlar kadar olmasa da erkekler için etkendir
Yaşam şekli:
Kadınlar için çok zayıf ya da çok kilolu olmak, orta ya da ağır derecede alkol kullanımı, aşırı egzersiz ve sigara kullanımı doğurganlığı azaltır
Erkeklerde de tüm kötü alışkanlıklar doğurganlığı azaltır
Eğer bir çift çocuk sahibi olmakla ilgili endişelenmeye başlarsa , jinekoloji uzmanına başvurmalıdır. Bunun için bir yıl boyunca beklemek şart değildir. Ayrıca daha önceden geçirilmiş rahim ve ya yumurtalık ameliyatı varsa, adet düzensizliği, adet miktarında azalma varsa yine 1 yıl beklemek gerekli değildir.
İnfertilite değerlendirilmesi ne zaman gereklidir
1.Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadığınız halde 1 yıldır düzenli(haftada 2-3 kez) cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız
35 yaş üzerinde 6 aydır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız
Adet düzensizliği ve ya bozukluğu(az ya da fazla miktarda adet görme) varsa
Sizde ya da eşinizde bilininen bir üreme hastalığı varsa
İnfertilite tedavi seçenekleri nelerdir ?
Tedavi seçenekleri infertilite nedenine bağlı olarak değişebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç ya da gerekirse cerrahi müdaheleler tedavinin bir parçasıdır.
İnfertilite sorunu için doktora başvuran çiftler daha önce yapılmış bütün tetkik ve tedavi raporlarını doktoruna getirmelidir. İlk muayene adetin herhangi bir gününde yapılabilir. Ayrıntılı jinekolojik muayene sonrası gerekirse ek testler istenebilir. Size uygun tedavi şekli hekiminiz tarafından size sunulur.
Hiçbir neden bulunamazsa bile infertilite sıklıkla başarıyla tedavi edilebilir.